Ana Sayfa Yemek Tarifleri
yemekbanner

 

AYÇİÇEK YAĞLI BAKLA 

 

MALZEMELER

  • 1 kilo bakla
  • 1 baş soğan
  • 1 demet dereotu
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 adet limon
  • Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
  • Yeterince tuz

HAZIRLANIŞI

Baklaları iyice ayıklayıp yıkadıktan sonra 1 limon suyu ve bir tutam tuzla ovuşturarak kevgirde bırakın. Çentilmiş soğanı ayçiçeği yağında hafifçe öldürün. Bir kaşık unu su ile karıştırıp soğanlara katın, baklaların üstünden bir su geçirip, fazla limonu akıttıktan sonra tencereye ilave edin. Bir bardak suda erittiğiniz şekeri de buna ekleyin. Tuzunu ilave edip, karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapayın ve kısık ateşte, kapağı bir daha açmadan pişirin. Tencereyi ateşten almadan iki dakika önce kıyılmış dereotunu serpin.

 

 

 

BAHÇIVAN SANDALI

MALZEMELER

  • 1 kg. patlıcan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kabak
  • 1 adet patates
  • 2 adet sivribiber
  • 1 kase bezelye
  • 200 gr. sotelik doğranmış tavuk eti
  • Yarım demet dereotu ve maydanoz
  • Tuz
  • Kekik
  • pul biber
  • karabiber
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt veya 100 gr. kaşar peyniri rendesi
  • kızartmak için ay çiçek yağı
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • 1 çorba kaşığı domates salçası 

HAZIRLANIŞI

Patlıcanları alacalı soyup, tuzlu suda 20 dakika bekletin. Bol suyla yıkayın. Ay çiçek yağında önlü arkalı kızartın. Bir tencerede 2 çorba kaşığı margarini eritin. Tavuk etlerini, kızdırdığınız yağın içine atin renkleri dönene kadar soteleyin. Küp küp doğranmış havuç, kabak, patates, ufak doğranmış sivri biber ve bezelyeyi ekleyin. Ateşte 5 dakika soteleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, hiç su koymadan sebzeleri 10 dakika daha pişirin. İçine maydanoz, dereotu, tuz, karabiber, kekik ve pul biber koyup harmanlayın. Patlıcanları tepsiye alıp, ortalarını açın ve hazırladığınız içle doldurun. 1 kaşık salçayı 1 bardak suyla ezin. Patlıcanların olduğu tepsiye dökün. Üzerine alüminyum folyo kapatın. 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin. Arzuya göre sarımsaklı yoğurt veya kasar peyniri rendesi ile servis yapın. 

 

 

BEKAR PATATES 

MALZEMELER

  • 4 adet haşlanmış patates
  • 1 adet haşlanmış havuç
  • 1 kase yoğurt
  • 1 kaşık mayonez
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 4 diş sarımsak
  • tuz,
  • 2 çay kaşığı nane,
  • 1 çay kaşığı dövülmüş pul biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Bir tutam maydanoz

HAZIRLANIŞI

Haşlanmış patatesler ile havuç sıcak sıcak soyulur ve salata yapar gibi doğranır.Tuzlanarak derin bir servis tabağına yerleştirilir. Yoğurt,mayonez ve tuzla dövülmüş sarımsak iyice karıştırılır. Bu karışıma nane ve pul biber eklenerek patates ve havuçların üzerine dökülür, fakat karıştırılmaz. Diğer yanda eritilen yağın içine sıvıyağ ve salça konarak pişirilir. Yoğurtlu karışımın üzerine şekilli olarak kaşıkla dökülür. Maydanozla süslenip hemen servis yapılır.

 

 

BİBER PAÇASI 

MALZEMELER

  • 6-7 adet yeşil biber
  • 1 adet salçalık kırmızı biber
  • 1 adet patlıcan
  • 1 kase yoğurt
  • sarımsak
  • 1-1,5 yemek kaşığı un
  • bir miktar sıvı yağ
  • tuz
  • su (Göz kararı)

HAZIRLANIŞI

Biberleri küçük küçük doğrayın. Patlıcanın kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayın. Tencereye yağı koyun, üzerine biberleri ilave edin. Biberler yumuşayınca üzerine patlıcanları ekleyin. Tuz ilave edin. Tenceredekileri iyice öldürün sonra üzerine un koyun ve Kaynağınca bulamaç haline gelebilecek miktarda su ekleyin. İyice koyulaşınca ateşten indirin ve soğuması

 

 

CEVİZLİ PATLICAN SARMASI 

MALZEMELER

  • 4 Adet orta boy patlıcan
  • 4 Adet Yeşil biber
  • 1 su bardağı Ceviz içi
  • 1/2 Demet maydanoz
  • 3 Yemek kaşığı Ayçiçekyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 250 gr Yoğurt
  • Karabiber
  • Sirke
  • Tuz

HAZIRLANIŞI

Patlıcan ve biberleri fırında közleyin.Kabuklarını soyup ince ince kıyın.Ceviz içini mutfak robotunda küçük parçalar haline getirin.Sarımsakları ezin.Maydanoz dışındaki bütün malzemeleri salata tabağına alıp iyice karıştırın. Kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis yapın 

 

 

CEVİZLİ TAZE FASULYE 

MALZEMELER

  • 50 Gr ceviz içi
  • 500 Gr taze fasulye
  • 1 Adet orta boy soğan
  • 4 Çorba kaşığı Ayçiçekyağı
  • 3 Çorba kaşığı sirke
  • 1 Çay kaşığı hardal
  • Tuz
  • Karabiber

HAZIRLANIŞI

Taze fasulyeleri ayıklayıp yıkadıktan sonra az tuzlu kaynar suda haşlayın.Suyunu süzüp soğumaya bırakın.Soğanı ince ince doğrayın.Derin bir kabın içerisine soğan, sirke, tuz, karabiber ve hardalı koyun.Çırparak yavaş yavaş ayçiçekyağını üzerine dökün.Fasulye ve cevizleri bir salata kabına alın.Hazırladığınız sosu üzerine dökün ve servis yapın.

 

 

CİVGE 

MALZEMELER

  • 3 adet orta boy soğan
  • 7-8 adet yeşil biber
  • sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 3-4 adet orta boy domates soyulmuş ve doğranmış
  • ½ su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su
  • 3-4 diş sarımsak

HAZIRLANIŞI

Soğan ve yeşil biberler birlikte sıvı yağda, soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Salça ekleyerek birkaç dakika birlikte kavurun, üzerine domatesleri ekleyin ve 5 dakika pişirin. Pirinç ve su ilave ederek pirinçler pişene kadar kaynatın. Suyunu çekmeden ocaktan indirin. İndirmeden hemen önce dövülmüş sarımsakları ilave edin.

 

 

ENGİNARLI FAVA

MALZEMELER

  • Yarım kilo kuru bakla
  • 1 demet dereotu
  • 1 adet kesmeşeker
  • 1 baş soğan
  • 1,5 çay bardağı Ayçiçekyağı
  • Yeterince tuz
  • 6 adet enginar
  • Yarım limon suyu

HAZIRLANIŞI

Bakla pişmeden 2 saat öncesinden ıslatılır. Daha sonra bir tencereye bakla, dereotunun yarısı, soğan, şeker, tuz atılarak üzerini 4 parmak geçecek kadar su konur, bakla iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Favanın çok sulu olmaması için malzemenin suyunu çekmesi gerekir. Tenceredeki malzeme lapa kıvamında olmalıdır. Ilındıktan sonra bir el mikseriyle veya blendırda bütün malzeme çekilir ve ayçiçekyağı ilave edilir. 1-2 defa karıştırılarak sßoğumaya bırakılır. Diğer taraftan enginarlar limonlu suda yumuşayıncaya kadar pişirilir ve şekli bozulmadan bir servis tabağına alınır. Enginarlar da soğuduktan sonra içlerine fava doldurulur. Dereotunun diğer yarısı ince ince kesilerek garnitür yapılır ve servis edilir.

Not: 1 çay bardağı ayçiçekyağı ile yarım limonun suyu çırpılarak enginarların üzerine gezdirilebilir.

 

 

FASÜLYE BÖREĞİ 

MALZEMELER

  • 1/2 kg taze fasülye
  • 2 adet kuru soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 6 tane yumurta
  • 1/2 çay bardağı ayçiçekyağı veya tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • İsteğe göre pul biber

HAZIRLANIŞI

Taze fasülyeler ayıklanıp yıkandıktan sonra kenarlarındaki kılçıkları da temizlenerek uzunlamasına ikiye bölünür. Az suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Süzgeç içinde soğumaya bırakılır. Büyük bir teflon tavada yaırm ay şeklinde doğranmış soğan ve kıyılmış sarımsaklar yağda kavrulur. Pembeleştikten sonra haşlanmış taze fasülyeler, tuz, karabiber ve pul biber de tavaya konularak kavrulmaya devam edilir. Sebzenin saldiğı suyun tamamen çekmesi sağlanır. Çukur bir kapta yumurtalar çırpılarak tavadaki fasülyelerin üzerine dökülür. Tavanın kapağı kapatılır, bir süre sonra kapak yardımıyla ters çevrilerek diğer tarafin da kızarması sağlanır. Yumurtalar iyice piştikten sonra dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır.

 

 

FINDIK FISTIKLI PATATES PÜRESI 

MALZEMELER

  • 1 kg pürelik patates
  • Tuz
  • 50 gr karışık fındık, fıstık
  • 3-4 yemek kaşığı ayçiçeyağı
  • 1 lt süt
  • Taze çekilmiş biber
  • Taze ekilmiş hindistan cevizi
  • 2 yemek kaşığı frenk soğanı
  • 25 gr margarin

HAZIRLANIŞI
Patatesleri soyup, küçük parçalar halinde kesin. Bir tencereye tuz koyun, patatesleri de ilave edip 20 dakika pişirin. Fındık, fıstık karışımını iri parçalar halinde dövün ve, kuru tavada biraz kavurun. Patatesleri süzün, püre haline getirin ve püreye ayçiçekyağı ve süt ilave ederek iyice karıştırın. İçine biber, tuz, hindistan cevizi ve frenk soğanı, kavrulmus fıstıkların yarısını ilave edip, tekrar karıştırın. Püreyi alçak kenarlı bir tabağa koyup, üst kısmını düzgün bir hale getirin, geri kalan fıstık karışımı ile süsleyin. Eritilmiş olan margarini pürenin üzerine gezdirerek döktükten sonra, püreyi fırınınızın gril kısmından 10 cm aşağısına koyun. Püreniz biraz renklenince fırından çıkartın.

 

 

FIRINDA ISPANAKLI PATATES 

MALZEMELER

  • 1 kg Patates
  • 1 kg ıspanak
  • 1 Kavanoz Konserve Mantar veya 250 gr. Taze Mantar ( tercihan konserve mantar )
  • 100 gr Kaşar Peyniri
  • miktarı isteğe bağlı acı pul biber, tuz, karabiber ve fesleğen
  • yarım su bardağı sıvı yağ

HAZIRLANIŞI
Önce patatesler bol suda haşlanır ve kabukları soyulur, daha sonra bu patatesler halka halka doğranarak (baş parmak kalınlığında) bir Borcam tepsiye yanyana dizilir. Diğer taraftan bir tencerede sıvı yağ kızdırılır ve çok iyi yıkanıp ince ince doğranmış ıspanaklar bu yağda öldürülür. Ispanaklar biraz kavrulduktan sonra yıkanmış mantarlar küçük küçük doğranarak ıspanakların içine atılır ve iki bardak su ilavesiyle pişmeye bırakılır. Bu arada pişen ıpanak ve mantarımızın içine baharatlarımızı katabiliriz. Son olarak ıspanak ve mantar karışımı Borcamın içindeki patatesleri üzerine yayılır ve üstüne rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek 200dercede ısınmış olan fırında üzerindeki peynir eriyene kadar pişirilir.

 

 

FIRINDA PATATES

MALZEMELER

  • 5 adet orta büyüklükte patates
  • 2 adet büyük boy soğan
  • ½ demet maydanoz
  • 2 dilim tavuk göğsü
  • 2 yemek kaşığı salça
  • rende kaşar peynir
  • pul biber
  • karabiber
  • tuz
  • ayçiçekyağı

HAZIRLANIŞI

Patatesleri dilimleyip, hafif kızartın.Teflon tavada soğanı ardından tavuk ve salçayı kavurun.Yuvarlak fırın kabına önce patatesleri ardından tavuk karışımını dökün.Biraz su ilave ederek üzerine kıyılmış maydanoz ve kaşar peynirle süsleyin. 200 derecede 20 dakika pişirin

 

 

FIRINDA SEBZE 

MALZEMELER

  • 2 adet orta boy kabak
  • 2 adet orta boy patlıcan
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy domates
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 4-5 adet sivri biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 200 gr kıyma
  • 4-5 diş sarmısak
  • 1 çorba kaşığı salça
  • karabiber
  • tuz
  • sıvıyağ

HAZIRLANIŞI
Patlıcanları alacalı olarak soyun ve dilim dilim keserek tuzlu suya atın. Yaklaşık 25-30 dakika kadar suyun içinde bekletin. Bu arada patates, domates ve kabakları da dilimleyin. Patlıcanları sudan çıkardıktan sonra kurulayın ve tavaya sıvıyağı dökün, yağı kızdırın. Sırası ile patatesleri, kabakları, patlıcanları ve sivri biberleri hafifçe kızartın. Soğanları küp küp doğrayın ve sonra bir tencereye yaklaşık 3 çorba kaşığı sıvıyağ, soğanları, sarmısakları, tuzu, karabiberi ve kıymayı koyup kavurun. En son salçayı da ekleyin ve kavurmaya devam edin. Kavurma süresinin yeterli geldiğini gördüğünüzde 2 su bardağı suyu ekleyip bir taşım kaynatın. Fırın kabına önce kabakları ve ardından patatesleri dilimleyin. Üzerine kıymalı harcın yarısını yayın ve sonra da patlıcanları ve sivri biberleri dilimleyin. En üste de yine dilimlenmiş domatesleri dizin. Üzerine de kalan kıymalı harcı koyun. Sebzelerin üzerini kapatacak kadar su ekleyip, kabın üzerini alüminyum folyo ile sararak fırına koyun. Sebzeler yumuşayana kadar 200° ısılı fırında pişirin. Servise hazırdır.

 

  

HUNNAK

MALZEMELER

  • 1/2 kg patates
  • 1/2 kg kıyma
  • 1soğan
  • 3 biber
  • 2 domates
  • 1 su bardağı süt
  • rendelenmiş kaşar,
  • 1 yumurta,
  • 2 çorba kaşığı margarin,
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz
  • karabiber
  • kırmızı biber
  • galeta unu

HAZIRLANIŞI

Patatesleri haşlayın ve püre haline getirin. İçine süt, yumurta, rende kaşar, tuz, karabiber ekleyin. Diğer tarafta, Sıvıyağın içinde soğanı, biberi ve kıymayı kavurun, domatesleri ekleyerek, yumuşayıncaya kadar pişirin. Fırına dayanıklı, derin bir cam kabı yağlayarak püre haline getirdiğiniz patatesin yarısını iyice yayın. Üzerine kavrulmuş kıymayı yayın ve pürenin diğer yarısını kıymanın üzerine yayın. En üzerine galeta unu döşeyerek orta dereceli fırında galeta unu pembeleşinceye kadar pişirin

 

 

KABAK KAVURMASI

MALZEMELER

  • 1 kg kabak
  • 3 çorba kaşığı ayçiçekyağı
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet domates
  • nane
  • dereotu
  • karabiber
  • tuz

HAZIRLANIŞI

Kabakları soyup küçük küçük doğrayın.Kalın dipli bir tavada ayçiçekyağını ısıtıp küp şeklinde doğradığınız soğanları sararıncaya kadar kavurun.Daha sonra sırasıyla domatesleri ve kabakları ilave edip çok az su ile kendi yağında kalana kadar pişirin.Nane ve dereotu ile süsleyerek servis yapın.

 

 

KABAK MÜCVER

MALZEMELER

  • 1 kilo taze kabak
  • 2 demet taze soğan
  • 2 kahve fincanı un
  • 5 adet yumurta
  • 1 demet dereotu
  • 1 demet nane
  • 1.5 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar
  • Yeterince tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Kabakların üstlerini iyice kazıyıp, rendeleyin. Soğanları, dereotunu ve naneyi ince ince kıyın. Hepsini kabaklara katın, çok hafif tuzlayarak unu ilave edip, karıştırın. Öte yanda bir kap içine yumurtaları kırıp hafifçe çırptıksan sonra ilave edin. Kabakların sulanmasına fırsat vermeden rende kaşari da karıştırın. Kaşık kaşık alıp kızdırılmış ayçiçek yağında kızartın. İsterseniz kaşar yerine beyaz peynir de koyabilirsıniz. Sofraya verirken yanına domatesli makarna ile servis yapabilisiniz.

 
KABAK PATATES ÇALKAMA

MALZEMELER

  • 4 adet orta boy kabak
  • 4 adet iri boy patates
  • 1 baş sarmısak
  • 1 kahve fincanı ayçiçekyağı
  • 2 yemek kaşığı taze biberiye yaprağı
  • 2 yemek kaşığı kekik (tercihan taze)
  • 1 tatlı kaşığı karabiber (mümkünse taze çekilmiş)
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı tuz

ÇALKAMA İÇİN :

  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı su
  • 1 kahve fincanı ayçiçekyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

HAZIRLANIŞI

Kabakları ve patatesleri ayıklayıp yıkayın. Patatesleri boylamasına ikiye bölün ardından kabakları da patatesleri de butunlugu bozulmadan enlemesine 2 şer mm kalınlığında dilimleyin ve tümü bir sıra kabak bir sıra patates olacak şekilde yağlanmış fırın kabına yan yana sıralayın. Üzerlerine parmakla hafifce bastırarak fırın kabı içerisinde meyillenmesini sağlayın. Sıraların aralarına bir baş sarmısağı dişlere ayırıp yerleştirin, üzerlerine ayçiçekyağı, tuz, kekik ve biberiyeleri gezdirin. Karabiberi serpin.Yıkanmış ve ayıklanmış kuş üzümlerini aralara serpiştirin. Fırın kabının üzerini örtmeden, daha önceden 200 derecede ısıtılmış fırına verin. Kabak ve Patatesler fırınlanırken, çalkama malzemelerini karıştırıp cırparak hazırlayın. Yaklaşık 40 dakika sonra fırından kabı alın ve üzerine hazırlamış olduğunuz çalkama malzemesini gezdirerek dökün ve tekrar kabı fırına verin. 10 -15 dakika sonra kabı fırından çıkartın, üzerini taze biberiye yaprakları ile süsleyerek, soğumadan servis yapın.

 

 

KABAK SUFLE

MALZEMELER

  • 1,5 kilo kabak
  • Yarım kalıp beyaz peynir
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Dereotu
  • Çay kaşığının ucuyla tuz karabiber
  • 1 çay fincanı un

HAZIRLANIŞI

Kabaklar yıkanır, kabukları soyulur ve derince bir kapta rendelenir. Bir miktar tuz serpilip hafifçe sıkılarak suları akıtılır.Kabın içine un ilave edilir, tahta bir kaşıkla hafifçe çevrilir.Ufalanmış beyaz peynir, yıkanıp ince ince doğranmış dereotu, 2 yumurtanın sarısı, 1 yumurtanın tamamı ilave edilip birkaç defa tahta kaşıkla karıştırılır. Yağ ilave edilir ve hafifçe yağlanmış bir fırın kabına dökülür. 40 dakika kadar 180 derecede pişirilir.

 

 

 

KABAKLI LAZANYA

 

MALZEMELER

  • 1 paket lazanya (500 gr.)
  • 4 adet kabak
  • 2 dal taze soğan
  • 2 çay kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı rende kasar
  • tuz
  • karabiber

YEŞİL SOS İÇİN:

  • 1 demet maydonoz
  • 2 diş sarımsak
  • 3 çay kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çay bardağı ayçiçekyağı
  • 3 çay kaşığı rende kaşar
  • tuz
  • karabiber

BEŞAMEL SOS İÇİN:

  • 1 kahve fincanı margarin
  • 1 kahve fincanı un
  • 2 su bardağı süt
  • tuz
  • karabiber

HAZIRLANIŞI

Lazanyaları tuz ve sıvıyağ ilave edilmiş bol suda haşlayın. Kabakları küçük küpler halinde, taze soğanları ince ince doğrayın. Kızgın yağda kabak ve soğanları kavurun,tuz karabiber ekleyip atesten alin.

-Yeşil sosu hazırlamak için :

Maydonoz,sarımsak ve dolmalık fıstığı rondoda çekin, ayçiçekyağı, kaşar peyniri, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Krema kıvamını alıncaya dek karıştırmaya devam edin.

-Beşamel sosu hazırlamak için :

Margarini tavada eritin,unu ekleyip pembeleştirin. Sütü azar azar ilave edin sürekli karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Tuz ve karabiber ekleyip atesten alın.

Lazanyaları süzün, yağlanmış kalıba bir sıra lazanya dizip üzerine sırasıyla yeşil sos, kabaklı karışım, beşamel sos ve kaşar peynirini yayın. Malzeme bitinceye dek bu işlemi sürdürün. 180 derecelik fırında pişirin.

 

 

 

KADINBUDU KÖFTE

 

MALZEMELER

  • 1 baş soğan
  • 4 adet yumurta
  • 1 kg koyun kıyma
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 1.5 su bardağı ayçiçekyağ
  • 2 kahve kaşığı karabiber
  • 1 kahve fincanı kaşar peyniri rendesi
  • tuz
  • 8 Kişilik

HAZIRLANIŞI
Bir tencereye margarin ve ince kıydığınız soğanı koyun, soğanlar pembeleşinceye dek karıştırak kavurun. Sonra tencereye sıcak su ve ayıklanmış pirinci ilave edin. Biraz tuz serptikten sonra tencerenin kapağını örtüp, orta ateşte pirinci pişirin. Pirinçler lapa kıvamına gelmek üzereyken ateşten alıp, soğutun. Diğer yanda kıymanın üçte ikisini, yağsız bir tavaya koyun. Kuvvetli ateşte, kıyma suyunu salıp yeniden çekinceye dek, karıştırarak kavurun. Daha sonra kıymayı soğumaya bırakın. Kıyma soğuduğunda çiğ kıymayla karıştırıp yoğurun. Bu kıymaya rendelediğiniz peynir, karabiber, bir adet yumurta, tuz ve soğuttuğunuz pirinci katın. Karışımı 5 dakika kadar iyice yoğurun. Elde ettiğiniz bu karışımdan, yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve ıslak iki avucunuzun arasında yuvarlayın. Bir kapta 3 adet yumurtayı hafifçe çırpın. Bir tavaya ayçiçekyağı koyup kuvvetli bir ateşte kızdırın, sonra, köfteleri yumurtaya bulayıp tavaya atın. Köftelerin her tarafı nar gibi kızardığında kevgirle alıp, servis tabağına koyun ve sıcak servis yapın.

 

 

 

KAŞARLI PATLICAN DOLMASI

 

MALZEMELER

  • 8 kişilik
  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 4 domates
  • 1 büyük soğan (ince ince kesilip, küçük doğranmış)
  • 1 demet maydanoz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • karabiber
  • tuz

HAZIRLANIŞI

Patlıcanları boylamasına ortadan ikiye bölün. İçlerini oyun ve tuzlayın. 10 dakika kadar bekletin. Acı suyunu akıtmak için sıkın, yıkayın ve kurulayın. Yağlarını süzerek ateşe dayanıklı bir kaba dizin. Patlıcan içlerini soğan ile az yağda kızartın. Sarmısak, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve küçük doğranmış domatesi de ilave edin. 3-4 dakika daha pişirin. Bu karışımı, peynir rendesi ve yumurtayı ekledikten sonra patlıcanların içini doldurun. Orta ısıdaki fırında 20 dakika pişirin.

 

 

 

KAYIK PATLICAN

 

MALZEMELER

  • 8 adet orta boy yumuşak patlıcan
  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • yarım demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • yeteri kadar tuz, karabiber
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı ayçiçekyağı
  • kızartmak için sıvıyağ

HAZIRLANIŞI

3 adet patlıcanı birkaç yerinden delerek közleyin.Kabuklarını soyup yıkayın. Ayrı bir yerde yoğurdu çırpın. ayçiçekyağını, limon suyunu, sirkeyi, sarımsağı,ince kıyılmış dereotunu, tuzunu ve karabiberini de koyarak bir sos hazırlayın. Patlıcanlarla karıştırın.Kalan patlıcanları yıkayıp alacalı soyun. Tuzlayıp 10 dakika beklettikten sonra suyunu sıkın. Kağıt havlu ile kurutarak bol yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alın. Daha sora servis tabağına koyun. Karnıyarıkta olduğu gibi patlıcanların karnını yararak hazırladığınız sosu patlıcanlara doldurun. Domates ve biberle süsledikten sonra servise sunun.

 

 

KIŞ TÜRLÜSÜ (AYÇİÇEKYAĞLI) 

MALZEMELER

  • 2 adet havuç
  • 2 adet kereviz
  • 1 adet patates
  • ½ kilo yer elması
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 çay bardağı ayçiçekyağı
  • 1 adet kesme şeker
  • 1 adet soğan
  • yeteri kadar tuz

HAZIRLANIŞI

Tencereye halka halka doğranmış soğanlar, yıkanıp ayıklanmış ve tavla zarı büyüklüğünde doğranmış havuç, iri küpler halinde kesilmiş kereviz (yaprakları ile beraber) ve yer elması konur. Üzerine yıkanıp ayıklanmış pirinç serpiştirilir, şeker ve ayçiçekyağ ilave edilir. Yeterince tuzda eklenerek ateşe konur. Bir çay bardağı su ilave edilip 20 dakika kadar pişirilir.

 

 

 

KIYMALI BEĞENDİ

 

MALZEMELER

  • 3 adet patlıcan
  • 1 kırmızı soğan
  • 200 gr kıyma
  • tuz
  • karabiber
  • 100 gr eritme peynir
  • 1/2 çay bardağı ayçiçekyağı

HAZIRLANIŞI

Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyun. Çatalla ezerek püre haline getirin. Soğanı küçük küçük doğrayın ve yağda pembeleştirin. Kıymayı ekleyip kavurun. tuz ve karabiber ilave edin. Rendelenmiş eritme peynirini ilave edip iyice karıştırdıktan sonra ateşten alın. Hazırladığınız patlıcan püresini peynirli kıymaya ilave edip karıştırın. Domates dilimleri ve marul yaprakları ile süsleyip sıcak servis yapın.

 

 

KÖFTELİ ENGINAR

MALZEMELER

  • 7 kişilik
  • 7 adet iri enginar
  • 1 adet havuç
  • 400 gr yağsız kıyma
  • 1/2 limon suyu
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1/2 çay bardağı mısır unu
  • karabiber
  • yenibahar
  • 6 diş sarmısak
  • 1/2 çorba kaşığı salça
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı konserve bezelye
  • 1/2 demet maydanoz
  • tuz

HAZIRLANIŞI

Enginarları temizleyin ve ayıklayın.Tencereye dizin ve üzerini örtecek kadar limonlu su koyun.Havucu küp şeklinde kesin.Onları da tencereye koyun ve hepsini beraber haşlayın.Fazla ezilmemeleri gereklidir.Bir kaba kıymayı koyun.Soğanı rendeleyin, maydanozu doğrayın ve mısır unu, yenibahar, tuz ve karabiberle birlikte kıymaya ekleyip yoğurun.7 tane yassı yuvarlak köfte yapın.Enginarları bir tepsiye dizin.Üzerlerine bezelye ve havuç doldurun. dövülmüş sarmısak, tuz, salça, sıvı yağ ve enginarın kalan haşlama suyunu karıştırarak bir sos elde edin ve bu sosu enginarların üzerine kalanını da tepsiye dökün.Köfteleri enginarların üzerine dizin.Orta dereceli fırında pişirin.Köftelerin üzerine domates dilimleri de koyabilirsiniz.

 

 

 

KUŞKONMAZLI PATATES

 

MALZEMELER

  • 2 adet patates
  • 1 bağ maydanoz
  • 250 gr kuşkonmaz
  • 1 çay kaşığı hardal
  • 1 buçuk çay kaşığı ayçiçekyağı
  • 100 gr taze sert peynir
  • 2 çorba kaşığı portakal suyu
  • biraz pırasa
  • tuz

HAZIRLANIŞI

Patatesleri soyun ve tuzlu suda biraz kimyonla kaynatın.Kuşkonmazı yıkayıp, soyun.Kabuğunu bir kapta ağır ateşte kaynatın, sonra temizlediğiniz kuşkonmazı ilave ederek 15-20 dakika daha kaynatın.Peyniri, hardalı, tuzu ve portakal suyunu bir kaba koyun ve ağır ağır karıştırarak ısıtın.Maydanozu ve pırasayı parçalara doğrayın ve yağı da karıştırarak ilave edin.Sosunu daha önce ısıttığınız bir tabağa dökün ve kaynamış sebzeyi ilave edip, maydanoz yapraklarıyla süsledikten sonra servis yapın.

 

 

 

MANTAR SOTE 1

 

MALZEMELER

  • 500gr. mantar
  • 2 adet soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 çay bardağı ayçiçekyağı
  • tuz
  • karabiber
  • kekik

HAZIRLANIŞI

Yağı tencereye koyun, soğan, sarımsak, domates ve biberi ekleyin. Pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra mantarı doğrayın ve tencereye atın. Birkaç kez döndürdükten sonra bir çay bardağı su ekleyerek 25 dakika pişirin. İnmesine yakın, isteğe bağlı kekik veya karabiber ekleyebilirsiniz.

 

 

 

MANTAR SOTE 2

 

MALZEMELER

  • 750 Gr mantar
  • 3 Adet dolmalık biber
  • 3 Adet domates
  • 1 Adet orta boy soğan
  • 1 Diş sarmısak
  • 1 Tatkı kaşığı krema
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 Çorba kaşığı ayçiçekyağı
  • Süslemek için maydanoz

HAZIRLANIŞI

Kalın dipli bir tavada yağı ısıtın ve küp şeklinde doğranmış olan soğanları pembeleşinceye kadar sote edin. Soğanlara doğradığınız mantarları, sarmısağı ilave edip 5 dakika pişirin. Daha sonra sırasıyla dolmalık biberleri, domatesleri ve kremayı ekleyip 5 dakika daha pişirin. Kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis yapın.

NOT: Kişi başına yaklaşık 98 kalori içerir.

 

  

MANTARLI KABAK

MALZEMELER

  • 4 çorba kaşığı mantar, kıyılmış
  • 1 su bardağı bayat ekmek içi
  • 1.5 su bardağı kaşar rendesi
  • 1/4 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 11 adet kabak
  • kekik
  • tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Kabakları tuzlu suda 10 dakika haşlayın, süzüp boylamasına ikiye kesin, ortalarını çıkarın. Bu çıkan içleri, ekmek içi, yumurta, tuz, biber, kekik, kaşar peynirinin yarısı ve mantarla iyice karıştırın. Önce fırını ısıtın, payreks bir kabı yağlayın. Kabakların oyulmuş kısmına hazırladığınız içi doldurun ve payrekse dizin, kalan kaşar rendesini serpin, üzerine biraz sıvı yağ gezdirip, 15-20 dakika kadar fırınlayın.

 

 

PABUCAKI 

MALZEMELER

  • 5 adet yumurta
  • 4 adet domates
  • 1 adet iri soğan
  • 5 adet iri patlıcan
  • 2 çay bardağı ayçiçekyağı
  • 1.5 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir

HAZIRLANIŞI

Patlıcanları boylamasına ortadan ikiye ayrın, bir süre tuzlu suda bekletip, hafifçe sıkarak tuzlu suda haşlayın. Piştiğinde yağlanmış bir tepsiye dizerek bir kaşık yardımıyla içlerini çıkarın, bir tahta üzerinde bıçakla ufalayın.Diğer yanda, rendelediğiniz soğanları yağda kavrun. Daha sonra doğranmış patlıcan içlerini ilave edip, iyice kavrurarak pişirin. Sırayla ufak ufak doğradığınız domatesler, beyaz peynir, şeker ve tuzu katıp bir süre pişirin. Ateşten alıp, yumurtaları tek tek bulamaca yedirin. Daha sonra hazırlanan bu içi, bir tepside kayık şeklinde duran patlıcanlann içine koyun. Üzerine bir miktar un serpip, fıtınlayın. Soğuk veya sıcak servis yapabilirsiniz.

 

 

 

PATLICAN GALET

 

MALZEMELER

  • 2 adet iri patlıcan
  • sıvı ayçiçekyağı
  • 175 gr krem peynir
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 350 gr domates
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • kekik
  • 1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
  • tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Patlıcanları dilimleyip, tuzlu suda otuz dakika bekletin, kağıt havlu ile iyice kurulayıp, büyük bir tavada her iki tarafı da hafif pembeleşinceye dek kızartın. Patlıcanları, delikli bir kepçe ile tavadan çıkarıp, kağıt havlu üzerinde yağı süzülene dek bekletin. Soğan, domates, maydanoz, tuz ve karabiberi aynı tavada beş-on dakika pişirin. Patlıcanları üç eşit porsiyona bölüp, payreks bir kabın dibine ilk posiyonu koyun, domatesli malzemenin yarısını üzerine döşeyin, üstünü 2 yemek kaşığı sütle yumuşattığınız krem peynirle örtün. Üzerine önce ikinci porsiyon patlıcanı, daha sonra üçüncü porsiyon patlıcanı koyup işlemi tekrarlayın. Parmesan peyniri galeta unu ile karıştırıp üzerine serpin. Küçük parçalara doğradığınız,bir yemek kaşığı tereyağı da yemeğin üzerine serpip orta hararetli fırında otuz dakika kadar pişirin.

 

 

 

PATLICAN YEMEĞİ

 

MALZEMELER

  • 3 adet orta boy yuvarlak patlıcan
  • 3-4 adet soğan (isteğe göre arttırılabilir)
  • salça
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Toz biber
  • tuz
  • sarımsak
  • fesleğen
  • yeteri kadar su

HAZIRLANIŞI

Patlıcanları çizgili soyun ve hazırlanılan bol tuz ve limon yada sirkeli suya bırakın.Sirke yada patlıcanların erimemesini ve kararmamasını sağlayın. Soyulan patlıcanları yarım halka şeklinde çok kalın olmayacak şekilde doğrayın ve suya bırakın.Tencere içine halka şeklinde domates ve soğanları doğrayıp yerleştirin. Üzerine patlıcanları dizin. Bir kap içinde salça, toz biber ve biraz tuzu suyla karıştırıp üzerine boca edin.Yağı döküp orta hararetli ocakta pişirin ve söndürdükten sonra ezilen sarmısak ve fesleğen içine bırakın. Servis yapın.

 

 

PIRASALI MÜCVER

MALZEMELER

  • Yarım kilo pırasa
  • Yarım kilo kabak
  • 3 yumurta
  • 1 bardak yoğurt
  • Yarım bardak sıvıyağ
  • Kaşar peyniri
  • Kabartma tozu
  • Dereotu
  • maydanoz
  • nane
  • kırmızı pul biber
  • tuz
  • 2 bardak un

HAZIRLANIŞI

Pırasaları ve kabağı mutfak robotundan geçirerek içine diğer malzemeleri ekleyip yağlanmış fırında pişirin.

 
PİRİNÇLİ MÜCVER

MALZEMELER

  • Amerikan pirinci           200 gr
  • Havuç                          250 gr
  • Soğan                          200 gr
  • Ayçiçekyağı                 5 çorba kaşığı
  • Karabiber
  • Tuz

SERVİS BAŞINA BESİN DEĞERİ :

  • Yağ 9 gr
  •  1039 Kj
  • 250 kcal

HAZIRLANIŞI

Pirinci suda haşlayıp süzün. Kabak, havuç ve soğanı rendeleyin. Maydanoz ve dereotunu ince ince kıyın. Geniş bir kaba yumurta, un, pirinci döküp çırpın. Kabak, havuç, soğan, maydanoz, dereotunu da ekleyin. Tuz ve karabiberini atın. Hepsini karıştırın. Tavaya soya yağını dökün. Malzemeden bir kaşık alıp dökün ve kaşık ile bastırın. Her iki yüzünü tavada kızartın ve servis tabağına alın.

 

 

PİRİNÇLİ SEBZE PÜRESİ

MALZEMELER

  • 1 su bardağı Amerikan Pirinci
  • Yarım su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı ayçiçekyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kereviz
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber

HAZIRLANIŞI

Pirinç, patates, havuç ve kerevizi aynı yerlerde iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlandıktan sonra bunları bir kasenin içine alıp püre haline getirin. İçine 1 bardak süt, kıyılmış maydanoz, soya yağı, tuz ve biberini ilave edin ve karıştırın. Servis tabağına alıp üzerini dereotu ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

 

 

 

SEBZE KAVURMA

 

MALZEMELER

  • 2 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 250 gr taze fasulye
  • 2 adet dolmalık biber
  • 5-6 dal taze fesleğen
  • 2 çorba kaşığı ayçiçekyağı
  • 3 diş sarmısak
  • 1 adet kesme şeker
  • Tuz
  • Karabiber

HAZIRLANIŞI
Sebzelerin hepsini yıkadıktan sonra uzunlamasına ince ince doğrayın.Kalın dipli bir tencerede ayçiçekyağını ısıtın. Sırasıyla önce fasulyeleri, sonra havuçları, kabağı, biberleri ve şekeri ilave edip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Kıyılmış fesleğenlerin yarısını sebzelerin üzerine serpin, diğer yarısını ise süslemek için ayırın.

 

 

TERBIYELI KARNABAHAR 

MALZEMELER

  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 300 gr kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet limon
  • 1 adet soğan
  • salça
  • tuz
  • sıvı yağ

HAZIRLANIŞI

Karnabaharı çiçekler halinde ayırarak hafif haşlayıp yayvan tecereye dizin.Ayrı bir yerde yağı, soğanı, salça ve kıymayı kavurun karnabaharların üzerine kaşıkla dökün.Bir su bardağı sıcak suyu ve tuzu döküp pişirin. Pişmek üzereyken limonla yumurtayı çırpıp üzerine gezdirin ve kısık ateşte 5 dakika bekletip sıcak servis yapın.

 

 

 

TURŞU KAVURMASI

 

MALZEMELER

  • 1kg fasulye turşusu
  • 5 diş sarımsak
  • 3 adet soğan
  • tuz
  • ½ su bardağı sıvı yağ

HAZIRLANIŞI

Bir tencereye turşuları koyun ve üzerine bir litre su ilave edin. Hafif ateşte pişmeye bırakın. Turşular yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra bir süzgece dökün ve süzmesini bekleyin. Soğuyan tursu iki elle suyu iyice çıkıncaya kadar sıkılır. Ne kadar kuru olursa kavurma o kadar güzel olur. Soğanları ince kıyın, sarımsakları ezin ve bir tencereye yarım bardak sıvı yağ ile birlikte soğan ve sarımsakları ekleyin. Hepsini beraber kavurun. Soğanlar pembeleşince turşular eklenir ve ağır ateşte karıştırarak kavurun. Arzuya göre tuz ve pul biber eklenebilir.

Not: Bu bir Karadeniz özellikle Trabzon ve Rize yemeğidir.

 

 

 

YOĞURTLU ISPANAK

 

MALZEMELER

  • 1 kg ıspanak (yada pazı)
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1-2 diş sarmısak
  • 2 yemek kaşığı ayçiçekyağı
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • Tuz

HAZIRLANIŞI

Temizlediğiniz ıspanakları az su ile haşlayın. Daha sonra suyunu süzün ve avcunuzun içine alarak iyice sıkın. Doğrama tahtasının üzerine alıp incecik kıyın.Yoğurt ve sarmısağı karıştırıp kıydığınız ıspanaklara ilave edin.Servis tabağına alıp üzerine ayçiçekyağı ve kırmızıbiber koyup servis yapın.

 

  

 


Meray Yağ Sanayii ve Ticaret A.Ş.  

Gümüşhacıköy Asfaltı, 2. Km 05300 Merzifon Amasya  Telefon: +90 358 514 9403 (3 Hat)

Copyright 2013 © Tasarım: Mine Fotoğrafçılık